Cum să te aperi de manipulatorii din jurul tău sau Cine încă îți fură libertatea

A manipula (conform DEX-ului) înseamnă a mânui, a manevra (obiecte).

freedom

Probabil când auzi cuvântul manipulare te gândești la: guvern, presă, parlament sau la orice individ sau instituție care sunt departe de tine și te manipulează.

Și dacă îți spun că manipulatorul e posibil să fie în casa ta? Poate e în patul tău? Poate îl porți în minte…?

Să știi că există oameni care manevrează oameni și îi manevrează ca pe (propriile) obiecte.

Îți dau exemple:

O prietenă de 37 de ani ce are un business (adică financiar e pe picioarele ei) salvează un pui de pisică de pe stradă și-l duce în casa ei.
Mama fetei (72 ani) vine în vizită și-i face un scandal monstru pentru acest pui de pisică ținut în casă, pe următorul motiv: “Eu NU te-am crescut ca să aduci animale în casa ta. Animalele stau afară.

Fata încearcă să o convingă să o lase să facă ce vrea în casa ei și într-un final îi explică că acest pisoi îi aduce multă emoție.

Mama ei îi răspunde: “Nu pot să înțeleg cum e posibil ca acest pisoi să-ți aducă bucurie pentru că mie nu-mi aduc nicio emoție animalele mici.” (“cumva trăiești și simți cum îți zic eu” = traducerea mea)

Îți închipui cine pe cine manipulează emoțional?

Îți mai dau un exemplu:

O clientă vine în terapie pentru că nu poate să respire și (atenție!) îmi spune că nu își amintește cum a ajuns în această stare. Eu știind că nu poate respira momentul, o învăț tehnici de respirație, lucrez cu ea pe postură ca să o aduc în prezent (“aici și acum”) și ca și feedback la ce am lucrat, ea îmi spune:

Robert, e totul nou pentru mine. Sunt senzații noi, faine; simt un soi de libertate, dar acoperită de vină.

Nu poate să-și explice pentru ce se simte vinovată și e șocată…

Îi spun că pentru această stare de vină nu poate să respire.

Îmi cere explicații logice pentru starea ei de vină, eu neștiindu-i trecutul și ea NEAMINTINDU-ȘI  NIMIC DIN TRECUT.

Pentru a o face să înțeleagă ce s-a întâmplat cu ea și de unde a apărut vina, îmi pun niște mănuși de box în mana, îi dau și ei o pereche de mănuși și-i cer să încerce să mă atingă.

Încercam noi să ne jucam de-a boxul și ea… nicio reacție. O ating ușor cu mănușa în mănușa ei apoi în cot, umăr și ea… nicio reacție. Mă fac că dau din greșeală mâna spre fata ei și ea… nicio clipire de ochi.

O întreb de ce nu poate să dea nici măcar în joacă (doar ne jucam și discuțiile cu ea erau foarte deschise și sincere) și se face albă la față și ca și cum ar avea o revelație îmi spune:

libertate“Robert, când eram de clasa a 4-a mama mea m-a bătut atât de tare încât am prins-o de mâini ți am împins-o. Mama s-a enervat atât de tare încât m-a bătut vreo 2 ore ca pe un câine și când a văzut ca eu leșin s-a oprit și m-a pus să stau în genunchi în fața ei și să-i pup mâinile. Atunci, cu satisfacție i-a zis bunicii mele care a participat la tot acest spectacol: ” Vezi, de acum încolo fata aceasta toată viața îmi va fi supusă.”

“Realizez că dacă respir pentru mine atunci trăiesc pentru mine”. Abia poate să vorbească și continuă: “de la acea bătaie din copilărie am rămas cu credința că dacă nu trăiesc pentru mama atunci mama mă va ucide.” “Mă simt vinovată că respir pentru mine”.

În acest caz, cine pe cine manipulează, manipulatorul rămânând activ în mintea ei 3 decenii.

Îți mai dau un exemplu:

O mămică tânără și foarte frumoasă vine în terapie cu vocea răgușită cu o postură cocoșată și cu un zâmbet de fericire. Îmi cere să nu mai răgușească.

Perfect până aici, însă zâmbetul ei... pare să acopere ceva, pierzându-se odată cu privirea.

Bineînțeles că tehnic postura nu-i susține vocea, însă emoțional… ?

O duc prin vorbe într-o zonă neplăcută și îmi răspunde FĂRĂ RĂGUȘEALĂ: “Oprește-te aici; nu-mi place tema discuției!

Îi atrag atenția: “Păi gata! Nu mai ești răgușită.” (Nici nu mă aude…)

Și atunci îmi povestește într-un suflu fără urme de răgușeală:

Am un soț care mă iubește și-l iubesc, dar după ce am născut și m-am cam epuizat ca mămică a fost foarte crud cu mine. A cam măturat cu mine pe jos.

Îi explic frumos că nu soțul i-a provocat, ci era mai dinainte de a-l cunoaște și-mi răspunde mirată: “A! Tata s-a mai comportat dur cu mine deoarece și-a dorit să fiu băiat; și-acum mai fluieră după mine, ca după un băiat“.

Aici e manipulare în lanț; soțul și-a permis pentru că ea i-a permis duritatea, fiind obișnuită cu această duritate de la tatăl ei.

Există o dualitate puternică în ea: “să spună sau să nu spună” ce simte; frica de a nu-i fi înțelese  vorbele ei și nesiguranța pe ea, răgușindu-i vocea.

Toate cazurile prezentate sunt scrise nu ca să te întristez, ci pentru ca tu să înțelegi și să conștientizezi că lucrurile în viața ta nu se strică din senin, ci sunt provocate din exterior de… manipulatori. S-a întâmplat în viața ta, în trecut de tot și se mai repetă în prezent. Îmi asum această concluzie.

Îmi doresc ca cei care vin să lucreze în cabinetul meu pentru terapia prin muzică să ajungă la mine cât mai conștienți de ceea ce se întâmplă cu ei. Astfel pot să lucrez și mai mult și mai profund cu ei.

Prin urmare îți propun un set de întrebări spre a-ți identifica manipulatorii din jurul tău. După ce răspunzi la întrebări vei primi detalii cum să-i confrunți “fără scântei”:

Cu drag,

Robert George Buliga

P.s.: Următorul “Workshop pe Postură, Respirație, Voce și Minte” va avea loc pe data de 29-30 octombrie 2016, în București.

Înscrieri pe adresa de mail: robert@musictherapy.ro


Comentarii

Cum să te aperi de manipulatorii din jurul tău sau Cine încă îți fură libertatea — 30 de comentarii

 1. multumesc mult pt tot . foarte interesant articolul dar si chestionarul. imi pare foarte rau ca nu am cum sajung in bucuresti. as dori sa stiu d
  aca faceti consultatie si pe skipe si cit ar ajunge o consultatie
  va doresc mult succes in activitatea interesanta pe care o faceti .

 2. Bună ziua! Aș dori să știu dacă doresc ajutor în această direcție, care este cel mai scurt sau rar ca frecvență program pe care îl aveți și la ce preț? Mulțumesc anticipat!

 3. Daca mai sunt locuri,va rog,trimiteti-mi si mie detalii.Sunt din Ploiesti si pot veni la Bucuresti la cursuri.Multumesc.

 4. As dori sa stiu ce costuri implica o consultatie one-to-one si daca se organizeaza cursuri si la Constanta. Multumesc!

 5. Buna ziua, va rog sa imi transmiteti tariful consultatiilor si frecventa sedintelor pentru reabilitarea posturii si regasirea echilibrului interior. Va multumesc.

 6. Buna Robert,
  Mi-ar place mult să ne intalnim să mă ajuți si pe mine la corectarea posturii, gândirii si tot intregul…
  când ajungi la Iasi? Poti sa îmi trimiți detalii despre workshop (durata, cost) sau despre consultații face to face?
  Mulțumesc frumos! O zi senina!

 7. Bună Robert, dacă este cu putință te rog să mă sfătuiești cum pot scăpa de influenta unui manipulator care este chiar soacra mea și victima chiar băiatul ei.O perioada d timp îl aduc la normal,adică să aibă propriile gânduri păreri etc dar când intervine ea se strica treaba,mie nu îmi plac defel persoanele manipulate și nici manipulatorii și așa îmi doresc să fie și copii noștri oameni cu un caracter de sine stătător pt că ei ce vad in jurul lor asta vor face când vor crește.Multumesc anticipat și numai bine îți doresc.

  • Mihaela, care este benefciul pe care il asteapta baiatul ei, incat se lasa manipulat? Daca renunta la beneficiul asteptat s-a oprit manipularea (soacra il manipuleaza prin acest beneficiu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.